Кой е неочакваният победител в най-големия турнир в Санта Марина?

турнир в Санта Марина

Тазгодишният турнир в „Санта Марина“ беше не само първият Мастърс на Weekend Tour за 2024, но и най-големият досега изобщо! Така че се приготви да разказваме дълго за времето, мачовете, финалите, купите, забавлението и всичко останало, което преживяхме между 23-26 май.

📸 Виж снимките, с които запечатахме тенис преживяването в Созопол.

Малко цифри – за разкош

Приготви се да се впечатлиш от самото начало. Ако трябва да съберем този грандиозен Мастърс турнир в „Санта Марина“ в числа, ще изглежда така:

  • 4 дни
  • 288 топки
  • 4 формата (мъже, жени, смесени двойки, двойки мъже)
  • 104 участници (84 мъже, 16 дами, 28 двойки мъже, 16 смесени двойки)
  • 306 мача
  • 16 финалиста
  • 8 първи места

Ако трябва да разкажем почивката в цифри, ще изглежда така: 9 басейна, 3 пул бара, 3 топли джакузита, 2 плажа, 4 ресторанта, 110 000 кв. м. градини, 2 СПА центъра, над 200 фенове на тениса, стотици безплатни бири, деца и кучета, и една прекрасна Кристина Дончева, която пя за нас в официалната ни съботна вечер… И вече можеш да си представиш колко добре си прекарахме всъщност тази тенис почивка!

Запознанствата бяха десетки, а усмивките не сме ги броили, защото те цъфтяха през цялото време. Това определено беше първият мегатурнир на Weekend Tour и така ни хареса, че с нетърпение очакваме възможност това страхотно преживяване да се повтори.

Нови лица, стари приятели, супер играчи!

За наше щастие, четирите ни дни в Созопол бяха изключително слънчеви и приятни. Така че още от първия ден участниците се насочиха към прекрасните кортове за първите тренировки.

С радост посрещнахме Любен Попов, стар познайник на общността ни, който понесе купата на нашия турнир в „Санта Марина“ през 2019 година.

Но този турнир в „Санта Марина“ привлече много нови за Weеkend Tour участници. Сред тях се открояваха топ играчи на Интерактив Тенис като Андрей Андреев и Марк Хаджижеков, който е втори в класирането. За пръв път с нас дойде и младият Стефан Попдончев, който определено показа завидни умения и победи Любен Попов още в групите. Той дълго ни държа в напрежение, тъй като игра толкова впечатляващо, че очаквахме от него да вземе купата.

За пръв път в Weekend Tour се насладихме и на играта на Йордан Атанасов и Павел Маринов – един от най-добрите пловдивчани в регионалния шампионат.

Това са все тенисисти с талант и в добра форма. И съвсем очаквано, те стигнаха напред в класиранията и вдигнаха нивото на целия турнир. Но не бяха единствените нови лица, които ни зарадваха с присъствието си.

Играта при мъжете

В петък започнаха груповите квалификации и решихме да разпределим участниците в групи по 4. Така всеки игра по два мача в този ден и остана по един за следващия. Най-оспорваните битки от осминафиналите нататък оставихме за неделния ден. И цяла неделя следихме с напрежение тенисистите, за да разберем дали Попдончев или Марк ще вдигнат нашата купа.

Но въпреки завидните си умения, младият Стефан Попдончев падна от опитния ни играч Атанас Гаджев. Гаджев от своя страна бе победен от Милен Георгиев и това беше реванш за Георгиев, който наскоро отстъпи в двубой за купата на Velingrad Cup ITL 250.

Предишният ни шампион Любен Попов пък стигна до четвъртфинал, но отпадна от турнира след играта си с опитния Мартин Дамянов.

На другия четвъртфинал Марк се изправи срещу своя партньор в двойките Мирослав Георгиев от Варна. Миро поведе с 4:0 и 40:0 при негов сервис гейм, но в този критичен момент Марк показа самообладание и обърна играта по впечатляващ начин, като взе 6 поредни гейма и стигна до полуфинала с 6:4.

На следващия етап от турнира Марк излезе срещу Милен Георгиев и макар че срещна сериозен противник, успя да го надвие с 6:3.

Така на финала при мъжете се насладихме на играта на Марк Хаджижеков и Стоян Мирев от Търговище. Самият Стоян е носител на цели 3 купи от турнира в „Санта Марина“, така че мачът беше наистина зрелищен. Но в крайна сметка Хаджижеков успя да надделее и взе голямата награда, която определено си заслужаваше: 1000 точки за националното класиране и уикенд за двама в СПА Ризорт Св. Иван Рилски, гр. Банско, предоставен от нашите любезни домакини.

Двойките и дамите

Ще ви подскажем още сега, че в неделя видяхме леко разочарование в очите на Марк – той не успя да вземе всички 3 възможни купи от Мастърса в „Санта Марина“. Въпреки че успя да стигне до полуфинал в двойките за мъже заедно с Миро Георгиев, двамата бяха надиграни от страхотните Атанас Гаджев и Павел Маринов. Но на финала Гаджев и Маринов паднаха от Симеон Аданов и новият ни топ участник Андрей Андреев, който все пак успя да вдигне една от купите ни още с първото си появяване в Weekend Tour.

И все пак, Марк се справи перфектно при смесените двойки заедно с Ваня Желязкова. Те стигнаха до финала в този турнир в „Санта Марина“ и победиха сериозни противници в лицето на Искра Бочева и Патрик Вълчев.

Самата Желязкова също направи дубъл, тъй като взе и купата при жените, след като надви Силвена Хубанова с 6:2. Но това не беше изненада за никого, тъй като Ваня все още няма загуба от турнир в „Санта Марина“.

Утешителният турнир в „Санта Марина“

Не, няма да спрем да правим утешителни турнири! Защото въпреки тръпката на състезанието, ние сме заедно, защото се наслаждаваме на самата игра. Така че всички, които не стигнаха до основната схема, стъпиха на корта отново и отново.

Утешителната купа при мъжете вдигна още един участник, който идва в Weekend Tour за първи път – Йордан Атанасов от София. Той надви на финала Стефан Стефанов.

При дамите последният мач се игра между Деси Динева и Кристиана Добрева, но Деси си заслужи първото място.

Благодарим на домакините и спонсорите, които осигуриха награди за финалистите и всички участници – Santa Marina Holiday Village, Vimax.bg и Bosch.

Очакваме те в следващото ни тенис приключение – Green Life Open 2024 идва само след две седмици. Все още има места, така че побързай да се запишеш, заедно с половинката, детето, кучето, внучето и поне дузина приятели. До скоро!